Du har måske hørt om udtrykket gamification i online markedsføringssammenhænge før, men hvad betyder det egentlig og hvordan kan du bruge gamification til få flere kunder i din butik?
Først skal vi vist have styr på, hvad det her gamification er for noget – vi lover, at det ikke er så avanceret, som det lyder. Gamification dukkede op i 2010 og defineres som spil elementer og spil principper i en ikke-spil orienteret kontekst. Man tilsætter spilelementer til ting og aktiviteter, som ikke er spil. Og hvad kan du så bruge det til?
Gamification for virksomheder
Tekst baseret content kan hurtigt blive ensformigt og kedeligt for dine kunder – de vil gerne have, der sker noget nyt hver gang. Derfor kan gamification være en god mulighed for at skabe noget variation i dit content. Du kan fx smide et puslespil ind i dit nyhedsbrev og give noget eksklusivt content eller en rabatkode i præmie til de heldige vindere. Det kan måske lyde barnligt og useriøst, men det virker. Undersøgelser viser, at 93% af branchefolk er enige i, at interaktivt content er mere effektivt end statisk content. Der er uden tvivl noget at vinde ved at give sig i kast med gamification.

Få nye kunder med på holdet
Gamification kan ikke kun bruges til at underholde dine kunder og give dem eksklusivt indhold eller en rabatkode. Du kan også bruge gamification til at få flere kunder på din mailingliste og derved skabe nye leads. Du lægger et sjovt spil op på din hjemmeside, hvor kunden kan få 10% rabat på næste køb, hvis de vinder selvfølgelig, men inden kunden kan få lov at spille med, skal kunden give dig en såkaldt permission – altså en tilladelse til, at du må sende dem mails efterfølgende. Så har du lige skabt en potentiel ny kunde eller i hvert fald sikret dig muligheden for at få dem indenfor rækkevidde med dit e-mail automation system.
Hvilke elementer fra spil kan jeg så bruge?
Der er mange muligheder for at strikke dit eget lille ”spil” sammen – de forskellige muligheder kan benyttes alt efter, hvilket formål dit ”spil” har. Man skal altid have gjort det klart, hvad man vil have ud af at bruge gamification som en del af ens markedsføring.
Her er nogle af mulighederne og et plausibelt formål:
- Sociale elementer – De fleste elsker at konkurrere med deres venner, det gør de fleste ting meget sjovere og så giver det dig muligheden for at opbygge et community omkring din virksomhed.
- Storytelling – Når du spiller et spil, så er det oftest sjovere og mere interessant, hvis der også er en spændende historie, hvilket du kan bruge til din fordel. Du kan bruge ”spillet” til at fortælle den historie, du har lyst til. Lancerer du en ny produktlinje, som du gerne vil udbrede kendskabet til? Eller vil du helt grundlæggende fortælle historien om dig og din virksomhed? Brug spillet!
- Belønninger – de fleste elsker at få noget gratis eller uventet. Det samme gælder dine kunder. Med gamification har du muligheden for at belønne dine kunder med eksklusivt content eller en rabatkode. Ikke alene giver det ordrer i bogen – det øger også kunders loyalitet til din virksomhed.

Det store burgerspil
Du kender McDonald’s og deres burgere – så kender du måske også deres spil ”Sommerchancen” eller deres adventskalender. To rigtig gode eksempler på, hvordan gamification bruges af et af de største firmaer i verden. Det er virkelig simpelt, men også utrolig effektivt. I ”Sommerchancen” får du hver dag muligheden for at skrabe dig til en gratis burger eller rabat på et udvalgt produkt. Det skal dog ikke ses som den rene gavebod, McDonald’s gør det nemlig ikke for dine blå øjnes skyld – de engagerer kunden, de sælger burgere, dog med en lille rabat, skaber mersalg (for hvem køber kun en burger og ikke andet?) og de indhenter data på kunderne.
Der er dog også faldgruber
Gamification er uden tvivl en værdifuld tilføjelse til de fleste virksomheders markedsføring, men der er også faldgruber, man skal undgå. De fleste mennesker har en konkurrencerytter som ven på Facebook. Typen, der ukritisk melder sig til alle mulige konkurrencer uden nogen reel interesse i virksomheden. Dem vil man som virksomhed gerne undgå af flere grunde – for det første, så vil man hellere belønne en loyal kunde, der har reel interesse i virksomheden frem for en konkurrencerytter.
For det andet så skal den heldige vinder også kobles op på et e-mail automation flow – du skal også have noget ud af det. Hvis du kobler vinderen op på det rigtige flow, så skulle det gerne give en ny kunde i butikken. Her er det igen vigtigt, at vinderen ikke bare er en konkurrencerytter, da denne person højst sandsynligt ikke har tænkt sig at åbne de mails, du sender ud til dem. Det ødelægger din mailingliste og øger chancen for, at dine mails ender i spamfolderen.
Sidst, men ikke mindst så skal den gave, du udlodder, være relevant i forhold til din virksomhed. Hvis du er blomsterhandler og udlodder en havetraktor, så kan du lige så godt lade være. Produktet skal være relevant i forhold til din virksomhed, så præmien skal bidrage til dit brand og minde den heldige vinder om brandet.
Kort opsummering
For at opsummere, så er gamification et super effektivt værktøj til at få flere kunder og på samme tid fastholde dem, men man skal være opmærksom på de ovenstående faldgrupper – undgå konkurrenceryttere, husk at få dine nye kunder koblet op på et flow! Ellers er arbejdet desværre spildt.
Synes du, at gamification lyder som en spændende mulighed for din virksomhed? Book en gratis afklarende samtale hos os i dag! Ellers kan du finde mere inspiration til e-mail markedsføring på vores blog.