fbpx

Segmentering: 7 måder du kan segmentere din e-mailkampagne på

E-mail automation, Segmentering

Segmentering betyder at markedsføre mod en gruppe mennesker med udvalgte kriterier. Gruppen kan være defineret på baggrund af demografiske kriterier såsom køn, alder og geografi, men med e-mailmarkedsføring har du mange flere muligheder end det. Du har endda mulighed for at segmentere på baggrund af modtagernes adfærd i dine forhenværende e-mailkampagner, samt på din hjemmeside eller webshop.

Segmentering kan vækste din virksomhed. Mange virksomheder oplever, at deres segmenterede kampagner har 50% højere engagement, end deres ikke-segmenterede e-mailkampagner. Dette gør det særligt interessant, fordi du dermed både forbedrer dine resultater og din afsenderadresses leveringssikkerhed.

Med andre ord, kan du med segmentering flytte dine e-mailkampagner lidt længere væk fra spam og promovering hver gang din åbnings- og klikrate forbedres. Derfor er det værd at bruge tid på segmentering.


Hvordan segmenterer jeg e-mailkampagner?

Når du skal segmentere e-mailkampagner, vil du typisk bruge tags, segmenter, felter og/eller grupper. Her finder du en definition af de fire typer af segmenteringskriterier. Kender du dem på forhånd, kan du sagtens springe afsnittet over.

Tags: Et tag er en slags mærkat, som du kan bruge til at tilføje oplysninger til kontakterne i dit e-mailmarketingsystem. Det kan for eksempel være information om, at modtagerne har klikket på din freebie, eller at de har købt produkter i din webshop. Tags er typisk tiltænkt intern brug.

Segmenter: Et segment er en gruppe mennesker med et eller flere fællestræk. Du definerer et segment på baggrund af en eller flere oplysninger, som både kan bestå af felter (for eksempel modtagernes tilmeldingsdato), tags og gruppetilhørsforhold. I segmenter kan du altså kombinere forskellige informationer, når du definerer din målgruppe.

Grupper: En gruppe er endnu en mulighed for at sortere dine modtagere baseret på fællestræk. Ved tilmelding kan du vælge at lade modtagerne selv vælge, hvilken eller hvilke grupper de vil tilhøre. Grupper er, modsat tags, tiltænkt ekstern brug, baseret på modtagerens valg.

Felter: Felter er blandt andet dine modtageres e-mailadresser og navne, men det kan også være fødselsdatoer eller for eksempel svaret på et spørgsmål såsom, hvilke kæledyr modtagerne har. Her vil de typisk kunne vælge kategorier, som er defineret på forhånd. Det kunne for eksempel være forskellige typer af kæledyr, hvis du sælger foder og tilbehør til kæledyr.

Lad os se på ni enkle men effektive strategier, som du kan bruge til at segmentere dine e-mailkampagner.

Er du ny indenfor segmentering?

Så kan jeg anbefale, at du starter med at vælge den strategi, som du forventer har størst effekt – så kan du altid prøve nogle af de andre bagefter.

Adfærd i tidligere e-mail kampagner

Hvordan reagerede modtageren, sidste gang du sendte en eller flere e-mailkampagne(r) om et specifikt emne? Det kan du blandt andet vurdere på baggrund af hendes adfærd i den eller de udvalgte kampagner. Hvis hun åbnede, og særligt, hvis hun klikkede, har hun vist interesse for emnet.

Denne viden kan du bruge til at afgøre, om du skal sende en e-mailkampagne til hende igen, om samme emne. Har du tidligere sendt flere e-mails om emnet, kan du lave et segment baseret på, hvem der har åbnet/klikket i de udvalgte e-mailkampagner og dermed afgøre, hvem der skal have din nye kampagne.

Hvordan du sender en kampagne til modtagere, som har klikket på et specifikt link, afhænger af hvilket e-mailmarketing system, du har. I nogle systemer kan du opsætte kriterierne i et segment, og i andre systemer kan du være nødt til at uploade en liste og tagge personerne.

Demografi – Køn, alder, interesser m.m.

Segmenteringskriterier som køn og alder er demografiske segmenteringskriterier. Modtagernes køn og alder kender du sandsynligvis kun, hvis du tidligere har spurgt om det. Sælger du modetøj kan du for eksempel spørge, om nye modtagere ønsker at modtage e-mailmarketing om dame- eller herremode. På denne måde er sandsynligheden større for, at du sender relevante e-mailkampagner, som modtageren engagerer med.

Det skal selvfølgelig ikke afholde dig fra at sende julegaveideer til mænd og farsgaveideer, da en modtager med interesse for kvindetøj med stor sandsynlighed, har en far og/eller en partner, som hun køber gaver til.

Vil du kende dine modtageres alder, er det oplagt at spørge om deres fødselsdato, så du både får datoen og årstallet. Nu kan du også sende en fødselsdagshilsen og forslag til fødselsdagsønsker, når den store dag nærmer sig.

Geografi – særligt til dig, som har fysiske butikker

At segmentere baseret på geografiske oplysninger virker måske gammeldags og kedeligt, men har du fysiske butikker, kan det have stor betydning at bruge geografi som segmenteringskriterie.

Det er normalt også en oplysning, du skal indhente hos dine modtagere. Ved tilmelding kan du for eksempel spørge, hvilke(n) butik(ker) hun ønsker at modtage nyheder fra. Så kan du skelne mellem, om du sender nyheder til hele din liste, eller geografisk afgrænsede e-mailkampagner, for eksempel om et event i en af dine butikker. Har du udelukkende en webshop, så er geografi sandsynligvis mindre vigtig for dig.

Nogle e-mailmarketing systemer har en ret god ide om, hvor dine modtagere befinder sig. Du kan derfor i nogle tilfælde (med nogenlunde nøjagtighed) segmentere på baggrund af geografi, uden selv at indsamle informationerne.

Adfærd på din hjemmeside eller webshop

Hvad laver hun egentligt inde på din hjemmeside eller webshop? Har hun besøgt kontaktsiden, siden med ofte stillede spørgsmål eller siden om dit dyreste og vigtigste produkt? Så vil du måske følge op med en segmenteret e-mailkampagne, som passer til situationen.

Det kunne for eksempel være med budskaber såsom:

  • få et gratis afklarende møde
  • fik du svar på dit spørgsmål? Ellers kontakt os
  • Derfor skal du vælge [indsæt navnet på dit produkt].

Har du webshop, er det oplagt at sende en browse abandonment e-mail, når nogen besøger en produktside, uden at købe. Ligeledes er det oplagt at sende en tabt-kurv mail, når nogen forlader varer i kurven, uden at færdiggøre købet.

Segmenterede e-mail automations som ovenstående er særligt vigtige for dig, som har webshop, og vi anbefaler systemer såsom Klaviyo og Active Campaign til dig, som ønsker disse funktioner.

Hvilken freebie de tilmeldte sig via

Hvis du allerede har en modtagerliste, så kender du sikkert også begrebet freebie. Et gratis dokument, videoklip eller lydklip, som frister kommende modtagere til at tilmelde sig dit nyhedsbrev.

Det skal helst være noget, som er uimodståeligt og must-have for din kommende favoritkunde, så du tiltrækker de rigtige kunder til din forretning. Du har sikkert allerede skrevet dig op til adskillige. Har jeg ret?

Nu kommer vi til et trick med segmentering. Det handler om at segmentere på baggrund af 1) om vedkommende åbnede din freebie eller 2) hvilken af dine freebies vedkommende valgte. Hvordan, og med hvilken freebie, en modtager har interageret afslører ofte deres interesser.

Sælger du udstyr til kæledyr, så er dem, som vælger eller downloader din hundefoder-guide, sandsynligvis potentielle købere af både dit hundefoder og dit hundetilbehør.

Hvor engageret modtageren er i dine e-mailkampagner

Et godt tegn på, hvor interesseret en modtager er i dine produkter, er, om hun læser og klikker i dine e-mailkampagner. Det kan du holde styr på med det vi kalder for engagement tagging.

Engagement tagging er en segmenterings strategi som udføres af en eller flere marketing automation(s), som sikrer, at dine kontakter altid har et tag, der viser, hvor engagerede de har været i den seneste periode.

Du kan for eksempel have tre tags såsom:

  • meget aktiv
  • aktiv og
  • inaktiv.

Tagsne tildeles automatisk, når dine kontakter åbner e-mailkampagner, klikker i e-mailkampagner eller besøger din hjemmeside. Du kan nu opbygge segmenter baseret på, hvor aktive dine modtagere har været i for eksempel de seneste 60 dage.

Kriterierne, og hvor lang perioden skal være, styrer du.

Har kunden købt eller ikke købt?

Her tager vi højde for én specifik ting, nemlig om modtageren tidligere har købt i din forretning, eller om hun skal motiveres til at gennemføre sit første køb. Denne viden kan du både bruge til at tilpasse indhold og tone-of-voice til segmentet.

Forestil dig for eksempel, hvordan du hilser på en loyal kunde i en butik versus, hvordan du hilser på en ny kunde, du aldrig har set før. Samme overvejelser kan du bruge til at vælge tone-of-voice samt indhold til din e-mailkampagne. Dette sikrer segmenteret indhold til modtagerne.

God fornøjelse med segmentering!

Jeg håber, du blev inspireret af disse syv segmenteringsstrategier, som du kan bruge til dine e-mailkampagner. Der findes selvfølgelig mange flere, og variationerne er uendelige.

Har du brug for hjælp til at segmentere, anvende tags eller segmenter, så er du velkommen til at kontakte mig for en gratis afklarende samtale. Book tid til et gratis møde i min kalender her.